Povijest kave Biljka Pržena kava Globalni svijet kave Zdravlje i kava Spravljanje kave Savršena kava Recepti s kavom Forum

Kupnja, prodaja, zamjena kućnih i profesionalnih aparata, mlinova, usluga i pribora za kavu. Uključi se:

Oglas kava pribori

Proučite umjetnost spravljanja cappuccina i drugih kavinih napitaka:

Latte art

 

KNJIGA O KAVI

Prva hrvatska knjiga o kavi!!! Naručite ovdje:

Kava-knjiga o kavi

Prihvatiti Informacije o knjizi
Prihvatiti Pogledaj sadržaj
Prihvatiti Kontaktiraj autora
Prihvatiti Naruči knjigu odmah!

NAJAVE

LM - METAR

Napravite najbolji Latte Macchiato - jednostavno - pomoću našeg Latte Macchiato metra:

Latte machiato metar

ZABAVA

Nasmijte se uz viceve o kavi i zabavite se uz "coffee snake" igru:

Zabava

Vi ste ovdje: Home > Savršena kava > Savršen espresso > Parametri za originalni talijanski espresso
 

Parametri za originalni talijanski espresso

Osnovne pravila

Talijanski espresso je kreiran prema vrlo strogim i preciznim parametrima. Ukoliko želimo dobiti odličan talijanski espresso, kod spravljanja treba uzeti u obzir 43 različita elementa. Najvažniji od njih su:

  • Količina samljevene kave

  • Oblik samljevenih čestica

  • Veličina samljevenih čestica

  • Propusnost filtra

  • Kvaliteta vode

  • Čistoća aparata

  • Vlažnost filtra

  • Pritisak vode

  • Temperatura vode

  • Vrijeme filtracije

 

Postupite na sljedeći način:

  1. Točno dozirajte količinu kave. Upotrijebite 6,5 - 7,0 g kave za jednu šalicu.
  1. Kavu odgovarajuće sameljite u dobrom mlinu i odmah je stisnite u filtar ručnom prešom silom od 15-20 kg. Noževe na mlinu mijenjajte nakon svakih 150-200 kg samljevene kave.
  1. Idealna temperature vode mora se kretati od 88 do 92° C.
  1. Podesite pritisak vode u aparatu na 9 bara.
  1. Vodu kroz filtar propuštajte 25-30 sekundi.
  1. Količina dobivene kave treba odgovarati volumenu od 25-30 cm
  1. Koristitite suhe porculanske šalice s bijelim stijenkama, zagrijane na 40° C.