Pačja prsa sa suhim šljivama i espressom

Sastojci:
(za 4 osobe)
2 žlice maslaca
2 žlice maslinovog ulja
2 sitno skosana luka
4 komada očišćenih pačjih prsa
2 male žlice majčine dušice
1 čaša vina porto
½ šalice espresso kave
½ čaše soka od šljive
12 cijelih suhih šljiva bez koštica
¼ šalice nasjeckanog peršinovog lista
sol
svježe samljeveni papar
Priprema:
U velikoj posudi otopite maslac s maslinovim uljem i na tome pirjajte luk oko 5 minuta dok ne postane mekan i zlatno žut. Dodajte pačja prsa i nastavite pirjati dok meso sa svake strane ne poprimi svjetlo smeđu boju. Maknite s vatre i stavite u stranu. U drugoj posudi pomiješajte sve preostale sastojke osim peršina i kuhajte na laganoj vatri 20 minuta. Sadržaj istresite u posudu s pačjim prsima i lagano pirjajte 8 – 10 minuta uz povremeno miješanje. Izvadite komade mesa, izrežite na tanke ploške i rasporedite na zagrijane tanjure. Pospite peršinom i servirajte sa toplim umakom. Bogat okus patke dobro se slaže sa intrigantnom mješavinom kave, porta i suhih šljiva.