Povijest kave Biljka Pržena kava Globalni svijet kave Zdravlje i kava Spravljanje kave Savršena kava Recepti s kavom Forum

Kupnja, prodaja, zamjena kućnih i profesionalnih aparata, mlinova, usluga i pribora za kavu. Uključi se:

Oglas kava pribori

Proučite umjetnost spravljanja cappuccina i drugih kavinih napitaka:

Latte art

 

KNJIGA O KAVI

Prva hrvatska knjiga o kavi!!! Naručite ovdje:

Kava-knjiga o kavi

Prihvatiti Informacije o knjizi
Prihvatiti Pogledaj sadržaj
Prihvatiti Kontaktiraj autora
Prihvatiti Naruči knjigu odmah!

NAJAVE

LM - METAR

Napravite najbolji Latte Macchiato - jednostavno - pomoću našeg Latte Macchiato metra:

Latte machiato metar

ZABAVA

Nasmijte se uz viceve o kavi i zabavite se uz "coffee snake" igru:

Zabava

Vi ste ovdje: Home > Savršena kava > Osnovna pravila
 

Osnovna pravila

Osnovne pravila

Lošim načinom spravljanja može biti upropaštena najkvalitetnija kava. Za vrsnoću kave presudna je dobra voda, kvalitetna kava, temperatura i odgovarajući način priprave. Za kvalitetan napitak kave potrebno je poštivati određena pravila:

 

Kupite svježe pržena zrna kave i spremite ih na hladno i suho mjesto u hermetički zatvorenu posudu.

Kavu meljite neposredno prije spravljanja.

Izaberite odgovarajući mlin za određenu metodu spravljanja.

Upotrijebite svježu hladnu vodu jer je za dobru kavu potrebno obilje kisika. Kvaliteta vode čini velike razlike u okusu kave. Klor, flor i vapnenac ubijaju okus. Najbolja je meka ili filtrirana voda.

Koristite samo čistu i suhu opremu i pribor.

Upotrijebite optimalnu količinu kave za određenu količinu vode, pridržavajući se uputa proizvođača ili se oslonite na vlastito iskustvo. U pravilu je potrebno 10 grama kave na decilitar vode.

Ne pokušavajte napraviti jaču kavu dodajući u vodu više kave od preporučene količine. Jakost prvenstveno ovisi o prženju, a ne o količini dodane kave. Bolji proizvođači podatak o jakosti ističu na ambalaži.

Ne dolijevajte kipuću vodu na samljevenu kavu jer to utječe na povećanje gorčine i kvari okus. Upotrijebite proključalu, malo odstajalu vodu. Najbolja je voda ohlađena na 82º C.

Mlijeko koje dodajete kavi uvijek mora biti vruće. Hladno mlijeko oduzima kavi dio arome i okusa.

Prije ulijevanja kave, zagrijte šalice. Koristite kvalitetne porculanske šalice jer plastika i metal kvare okus.

U visokim šalicama kava ostaje duže vruća.

Izbjegavajte smeđi šećer. Za kavu je najbolji bijeli kristal-šećer koji ujedno i najmanje kvari pjenu na espressu.

Pjena na espressu najbolje izgleda u stožastim šalicama.

Pijte kavu kada u šalici dosegne idealnu temperaturu od 65º C.

Jednom korištenu kavu, odnosno njen talog, ne koristite ponovno.

Preostalu kavu ne podgrijavajte.

Ukoliko kavu niste potrošili u roku od 40 minuta bacite je i skuhajte novu, osim ako ste je držali u termos-boci.