Povijest kave Biljka Pržena kava Globalni svijet kave Zdravlje i kava Spravljanje kave Savršena kava Recepti s kavom Forum

Kupnja, prodaja, zamjena kućnih i profesionalnih aparata, mlinova, usluga i pribora za kavu. Uključi se:

Oglas kava pribori

Proučite umjetnost spravljanja cappuccina i drugih kavinih napitaka:

Latte art

 

KNJIGA O KAVI

Prva hrvatska knjiga o kavi!!! Naručite ovdje:

Kava-knjiga o kavi

Prihvatiti Informacije o knjizi
Prihvatiti Pogledaj sadržaj
Prihvatiti Kontaktiraj autora
Prihvatiti Naruči knjigu odmah!

NAJAVE

LM - METAR

Napravite najbolji Latte Macchiato - jednostavno - pomoću našeg Latte Macchiato metra:

Latte machiato metar

ZABAVA

Nasmijte se uz viceve o kavi i zabavite se uz "coffee snake" igru:

Zabava

Vi ste ovdje: Home > Zdravlje i kava > Kofein
 

Kofein

 

KofeinKofein (caffeine) je alkaloid kojeg sadrže mnoge biljke i neizbježan je sastojak pojedinih namirnica koje upravo zbog toga rado konzumiramo. Molekule kofeina prisutne su u 60 - tak biljnih vrsta, ali su najviše zastupljene u kavi, čaju i kakao-zrnu. Znatno prije nego je kofein otkriven, ljudi su znali da kava, čokolada i čaj liječe razne bolesti i povečavaju intelektualne i tjelesne kapacitete. Spoznaje o kofeinu i njegovim učincima ovisile su najviše o tvrdnjama liječnika.


Kofein je izoliran i imenovan početkom 19. stoljeća, tek kada je u Europi počeo interes za organsku kemiju. Otkrio ga je mladi liječnik iz okolice Hamburga, Friedlieb Ferdinand Runge 1819. godine, u suradnji sa 70 godina starim barunom, Johannom Zrno kaveWolfgangom von Göetheom, jednim od najvećih svjetskih književnika, mislilaca i znanstvenika. Oni su pokrenuli i proveli znanstveno istraživanje koje je rezultiralo otkrićem, izoliranjem i imenovanjem kemijskog spoja kofeina. Međutim točan kemijski sastav kofeina utvrdio je njemački kemičar L. Medicus 1875. godine.


U drugoj polovici 20. stoljeća dogodila se eksplozija općeg medicinskog znanja. Izveden je ogroman broj istraživanja, što je bitno proširilo dotadašnje znanje o kofeinu. Često se ističe da je kofein najviše proučavana supstanca od svih supstanci koje imaju stimulativna svojstva. Međutim, unatoč brojnim znanstvenim istraživanjima, mnoga zdravstvena pitanja o kofeinu još uvijek nemaju relevantnu potvrdu.


Kofein je poput zraka, bez mirisa je, gorkastog je okusa. Ne vidiš ga, ali je oko tebe cijelo vZrno staklorijeme i dio je metaboličkih procesa koji se događaju u svakoj stanici tijela. Kemijski naziv za kofein je 1,3,7 trimetilksantin (C8H10N4O2) i dio je purinskih kemijskih spojeva koji se zajednički nazivaju metilksantini.


Ogromna većina ljudi svih nacija, uključujući stare i mlade, zdrave i bolesne, bogate i siromašne redovito koristi namirice s ovim stimulansom. Unatoč prisutnom nesuglasju među stručnjacima, utjecaj kofeina u manjim količinama može biti vrlo blagotvoran za ljudski organizam.

Što mi zapravo znamo o kofeinu? Što čini dobro za nas, što radi u našem tijelu?

 

Dobre strane kofeinaKofein djeluje kao stimulans, diuretik i blagi laksativ. Mnoge ljude oslobađa ...

PrihvatiČitajte dalje

 

Lose strane kofeinaUz dobre strane, kofein ima i nekoliko loših. Pretjerana količina kofeina može...

PrihvatiČitajte dalje

 

Sadrzaj kofeinaPoznato je da je među namirnicama kava najveći izvor kofeina. Računa se da svjetsko stanovništvo godišnje...

PrihvatiČitajte dalje