Povijest kave Biljka Pržena kava Globalni svijet kave Zdravlje i kava Spravljanje kave Savršena kava Recepti s kavom Forum

Kupnja, prodaja, zamjena kućnih i profesionalnih aparata, mlinova, usluga i pribora za kavu. Uključi se:

Oglas kava pribori

Proučite umjetnost spravljanja cappuccina i drugih kavinih napitaka:

Latte art

 

KNJIGA O KAVI

Prva hrvatska knjiga o kavi!!! Naručite ovdje:

Kava-knjiga o kavi

Prihvatiti Informacije o knjizi
Prihvatiti Pogledaj sadržaj
Prihvatiti Kontaktiraj autora
Prihvatiti Naruči knjigu odmah!

NAJAVE

LM - METAR

Napravite najbolji Latte Macchiato - jednostavno - pomoću našeg Latte Macchiato metra:

Latte machiato metar

ZABAVA

Nasmijte se uz viceve o kavi i zabavite se uz "coffee snake" igru:

Zabava

Vi ste ovdje: Home > Zdravlje i kava > Utjecaj kave na sportaše
 

Utjecaj kave na sportaše

Kofein i bicilisti

Na sportskim natjecanjima kofein je zabranjen kao stimulativno sredstvo, ali samo u većim količinama. Prema pravilima zabranjeno je imati više od 15 miligrama kofeina po litri mokraće. Najnovija istraživanja govore kako je samo trećina maksimalno dopuštene doze kofeina dovoljna za poboljšanje rezultata.

Ispitivanja je proveo Sportski institut u Australiji, a obuhvatila su grupu od 18 atletičara koji su prije utrke Kofein i sportna 1500 metara popili 3,5 dl jake kave. Oni su postigli prosječno 4,2 sekunde bolje vrijeme od vremena postignutog u utrci prije koje nisu pili kavu.

Mjerenja su pokazala da su atletičari u posljednjoj minuti utrke trčali 0,6 kilometara na sat brže, što bi odgovaralo prednosti od 10 metara pred ostalim natjecateljima. Navedeno ispitivanje je također potvrdilo kako kofein pomaže pri povećanju rezervne snage, što omogućuje produljeno bavljenje sportskim aktivnostima. Također su otkrili da kofein potiče tijelo na korištenje masti umjesto ugljikohidrata kao izvora energije.

Kofein i odbojka

Istraživanje koje je proveo 1995. godine kardiolog Bruce Hardy s kolegama na zdravstvenom sveučilištu u Portlandu u Oregonu pokazalo je da osobama s normalnim krvnim tlakom doza kofeina može pomoći da lakše izdrže tjelesne napore. Kod osoba koje su sudjelovale u istraživanju zabilježeno je usporavanje otkucaja srca i smanjenje krvnog tlaka, odnosno olakšanje posla prepuštenog srcu. Ovi su rezultati za sve bili iznenađujući jer su istraživači očekivali upravo suprotno.

Hardy također tvrdi da ljudi s određenim srčanim manama, ali koji nemaju aritmiju, mogu imati određene koristi od kofeina sadržanog u jednoj ili dvije šalice kave. Ove su tvrdnje u kontradikciji sa rutinskom Kofein i fitnespraksom liječnika da pacijentima sa srčanim problemima generalno savjetuju prestanak pijenja kave.

Istraživanje iz 1984. godine je također pokazalo da kofein pomaže bolesnicima s kroničnom anginom jer produljuje vrijeme u kojem mogu hodati bez pojave osjećaja boli. Ovo je istraživanje otkrilo da konzumacija nekoliko šalica kave produljuje vrijeme vježbanja pacijenata za 12%, dok kava bez kofeina ne pruža takav učinak.