Povijest kave Biljka Pržena kava Globalni svijet kave Zdravlje i kava Spravljanje kave Savršena kava Recepti s kavom Forum

Kupnja, prodaja, zamjena kućnih i profesionalnih aparata, mlinova, usluga i pribora za kavu. Uključi se:

Oglas kava pribori

Proučite umjetnost spravljanja cappuccina i drugih kavinih napitaka:

Latte art

 

KNJIGA O KAVI

Prva hrvatska knjiga o kavi!!! Naručite ovdje:

Kava-knjiga o kavi

Prihvatiti Informacije o knjizi
Prihvatiti Pogledaj sadržaj
Prihvatiti Kontaktiraj autora
Prihvatiti Naruči knjigu odmah!

NAJAVE

LM - METAR

Napravite najbolji Latte Macchiato - jednostavno - pomoću našeg Latte Macchiato metra:

Latte machiato metar

ZABAVA

Nasmijte se uz viceve o kavi i zabavite se uz "coffee snake" igru:

Zabava

Vi ste ovdje: Home > Zdravlje i kava > Kofein > Kava i rak
 

Kava i rak

Kava i rak

Američki institut za istraživanje raka u Washingtonu u suradnji sa Institutom za istraživanje raka u Londonu, objavili su 1997. godine najopsežniju studiju o povezanosti prehrane i raka. U njoj je među ostalim, naveden i slijedeći zaključak: “Većina dokaza pokazuje da regularna konzumacija kave ili čaja nema nikakve veze s rizikom nastanka raka u bilo kojem pogledu”. Neka druga istraživanja su ustanovila da pijenje 2-4 šalice kave na dan smanjuje rizik nastanka raka debelog crijeva za 24 %. Znanstvenici londonskog Sveučilišnog kolegija objavili su sredinom 2002. godine rezultate svojih istraživanja, prema kojima bi kava, čokolada i cola, zbog sadržaja teofilina i kofeina, mogli biti baza novih antikancerogenih lijekova. Istraživanje je pokazalo Kava i rakkako teofilin i kofein imaju određena protutumorska svojstva. Oni, naime, pogađaju enzim nazvan p10 delta te priječe biokemijski postupak ključan za njegovo djelovanje, tj. ulogu koju ovaj enzim ima u preživljavanju i pokretljivosti stanica.

Usprkos otkrivenoj dobrobiti u molekulskom ustroju teofilina i kofeina, njihovi uzgredni učinci u ovom trenutku još ne dopuštaju da ih se počne rabiti kao antikancerogeni lijek. Londonski istraživači vjeruju kako bi se nova kategorija antikancerogenih lijekova, temeljenih na teofilinu i kofeinu, mogla pojaviti u razdoblju od četiri do šest idućih godina.