Promijeni veličinu fonta


Započni novu temuOdgovori Stranica: 4/4.   [ 30 post(ov)a ]
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Rocket Cellini Evoluzione V2
PostPostano: sub 25. vel 2017, 12:49 
Polako se budi
Polako se budi

Pridružen/a: pon 2. sij 2017, 10:54
Postovi: 26
Zahvalio: 2 put/a
Hvaljen: 1 put/a
Ovako, imam mlin La Cimbali Cadet u odličnom stanju (novi Noževi), i Gaggia C. 2015.
Kao što sam naveo isključivo me zanima espresso (ništa pjena, machiato ..) te razmišljam o nečemu ozbiljnijem.
Koliko sam shvatio, priliku odabira, nekoliko stvari je bitno da bi to svevimalo smisla.
Redom grupa E61, HX (nisam siguran da ovo razumijem), bojler (veličina, dupli za pjenu itd), pumpa (vibro ili rotaciona), te cijela konstrukcija i kvaliteta.
Da ne bi solio slano more šta je najhitnije za dobar espresso. Može i prijedlog nekog modela. Ovaj retro stil mi je privlačan.


Vrh
 Profil Pošalji privatnu poruku  
 
 Naslov: Re: Rocket Cellini Evoluzione V2
PostPostano: sub 25. vel 2017, 15:16 
Coffee freak
Coffee freak
Avatar

Pridružen/a: sri 6. ožu 2013, 12:54
Postovi: 274
Lokacija: Zadar
Zahvalio: 7 put/a
Hvaljen: 17 put/a
Kad govorimo o usporedbi Gaggia Classic s Rocket ili drugim prosumer HX aparatom ima razlike i nije nezamjetna...

Osobno sam imao Gaggiu Classic i sad zadnje što sam si priuštio je Rocket Cellini Evoluzione v2 I razlika je velika kad usporedim s ostalim aparatima koje sam imao (osim Sanremo Milano SED) ...

Neke od razlika:
- Temperaturna stabilnost
- e61 grupa
- Kapacitet bojlera
- Kapacitet tanka (+spajanje na vodovod)
- Pumpa: Rotaciona vs Vibro
- Manometri s pritiskom bojlera i pumpe
- steamer I rad s steamerom - pjena tj nastavak za pjenu (ah... Ovo žongliranje s Eng-Hr izrazima)
- pasivni grijač šalica
- mogućnost spravljanja kave za kavom - nema "temperaturnog surfanja"
- ako netko od frendova zatraži kavu s mlijekom usred "narudžbi" recimo kava, kava, macchiato, kava itd... onda je to kod Gaggie Classic zeznuto tj treba više vremena i igranja...

To su samo neke od razlika (žurim na ručak pa ne stignem više pisati) i meni osobno nisu male.
Slažem se da s pravim mlincem i s Gaggiom Classic možete napraviti izvrstan Espresso pa i napitak s mlijekom... ali apetiti brzo rastu... :)

Razlika u cijeni je velika i nije baš jeftino i jednostavno odvojiti veći iznos za takav novi, a i rabljeni aparat za kućnu upotrebu ...


Vrh
 Profil Pošalji privatnu poruku  
 
 Naslov: Re: Rocket Cellini Evoluzione V2
PostPostano: pet 10. ožu 2017, 21:32 
Coffee freak
Coffee freak
Avatar

Pridružen/a: sri 6. ožu 2013, 12:54
Postovi: 274
Lokacija: Zadar
Zahvalio: 7 put/a
Hvaljen: 17 put/a
Rocket Espresso Cellini Evoluzione V2 - recenzija / iskustva / review
(vrijedi i za Rocket Espresso Giotto Evoluzione V2 - razlika u izgledu boćnih stranica i veličini pasivnog grijača šalica, ostalo je isto)


- Evo nakon gotovo dva mjeseca korištenja da napišem malo svoj osvrt i dojmove na aparat.
- Nakon dosadašnjeg korištenja... aparat je izvrstan i oduševio me, od izgleda do performansi.
- Retro dizajn koji mi je draži od modernog u ovom slučaju, famozna E61 grupa, kompletno kučište od inoxa...savršeno, gdje
god ga se postavi jednostavno će se uklopiti.


- Pakiranje u kojem aparat dolazi... Prije svega da se osvrnem na pakiranje jer ipak je dosta važno ako ga se šalje poštom. Deblja Rocket kartonska kutija koja dođe uz aparat je po meni sasvim dovoljna za transport.
Sam aparat unutar pakiranja naravno položen je uspravno u striropor-pjenu na dnu aparata i na vrhu, zaštićen rocket pokrovom/zaštitnom tkaninom i dosta "pucketavih balončića" sa svih strana tako da je po meni dobro zaštićen za transport.


- Oprema koja dolazi uz kupnju aparata ... Uz aparat se dobije sve potrebno za početak rada kao:
- Dva portafiltera s izljevom za jednu i za dvije kave (odlične kvalitete, puno bolji nego na mom Sanremu Milanu)
- Dva sita/košare kapaciteta 7g i 14g
- Slijepo sito
- Aluminijski tamper
- Plastična mjerica/žličica za kavu
- Plastična četkcica za čišćenje
- Pokrov/zaštitna tkanina za aparat
- Barista ručnik Rocket
- Korisničke upute (jako dobro izvedene upute i kvalitetno uvezane)
- CD s video uputama (još zapakiran, neotvoren...)
- Silikonsko crijevo za odvod vode, otporno na temperature
- Armirano fleksibilno crijevo za priključak na dovod vode


- Kučište ... Jako dobro izvedeno kučište kompletno od nehrđajučeg čelika. Za pristup 80% komponenti dovoljno je samo maknuti pasivni grijač šalica i tank. Za ostatak je potrebno skinuti boćne stranice (kao ja kod inspekcije i slikanja) no samo skidanje boćnih stranica iziskuje malo vremena, truda i živaca kako za skidanje tako i za vračanje natrag... Unutrašnjost tj konstrukcija je jako dobro napravljena od debljeg čelika i prilikom pomicanja aparata sa i bez stranica nema nikakvog pomicanja komponenti ili krivljenja konstrukcije, jako kvalitetno izvedeno.
- Aparat je dosta težak, skoro 30Kg tako da je njegovo pomicanje po pultu malo teže pa je dobro ispod nogica zaljepiti tapetiće koji se koriste za stolice i time se jednostavno olakša njegovo pomicanje po radnoj plohi, može ga se gurnuti uz manji napor, bez toga ipak treba podignuti i pomaknuti.


- Rotaciona pumpa ... Komercijalna pumpa koju Rocket ugrađuje u veće aparate. Jako tiha u radu ćemu pomažu gumeni nosaći pa su vibracije svedene na minimum. Podešavanje pritiska rotacione pumpe je za mene najjednostavnije koje sam do sada imao priliku osobno iskusiti. Ispod aparata s desne strane nalazi se malo izbočeni vijak za podešavanje pritiska. Potrebna su dva ključa (10mm i 14mm) da bi se podesio pritisak. Prvo se olabavi sigurnosna matica pomoći kljuća 14 te se pritisak lako podesi kljućem 10. Uglavnom, podešavanje pumpe u maksimalno 60 sekundi ili manje.


- Presostat ... Standardni komercijalni "Sirai" presostat koji se pokazao dosta pouzdanim i čije je podešavanje jako jednostavno, no da bi podesili pritisak potrebno je izvaditi tank za vodu (ako je aparat ispod kuhinjskih elemenata treba ga malo izvući prema van), skinuti 4 šarafa koja drže kučište tanka, maknuti rešetku pasivnog grijača te metalnu ploču koja se nalazi ispod pasivnog grijača i drže ju dva šarafa. Malo posla, ništa strašno... ako nisi zadovoljan podesi se jednom i to je to, po meni su to mogli napraviti jednostavnije tj. da se ne mora vaditi tank za vodu...

- 1.8 L bojler ... Bakreni 1.8 litreni bojler s ekstra izolacijom i podebljanim pločama od mesinga na krajevima radi bolje temperaturne stabilnosti. Ekstra izolacija i podebljane ploče na krajevima uvelike povečavaju temperaturnu stabilnost, skračuju vrijeme potrebno za početno zagrijavanje aparata, održavanje temperature je kraće tj. grijač se manje i kraće pali a time i smanjuje potrošnja struje. Ekstra izolacija također štiti žice i komponente od vručine te im produljuje vijek trajanja.


- Ugradbeni tank za vodu ... Tank kapaciteta 2.9L dovoljan za svakodnevno korištenje, no kod većeg broja dnevno spravljenih kava i napitaka potrebno ga je dopuniti svaki dan. Sam tank je dobro izveden, napravljen od deblje plastike s dvije brtve na dnu i ima dvije ručice pri vrhu pomoću kojih ga je jednostavno izvaditi i oprati po potrebi. Ako aparat stoji ispod kuhinjskih elemenata potrebno ga je pomaknuti kako bi se tank mogao izvaditi i oprati, inaće dopunjavanje je jednostavno, nije potrebno micati aparat već samo mali poklopac na vrhu tanka.


- Izvor vode i spajanje na vodovod ... Aparat može raditi direktno priključen na dovod vode ili preko ugradbenog spremnika/tanka za vodu što je po meni odlično rješenje jer većina aparata u ovom cijenovnom rangu nudi samo jednu opciju... ili tank ili direktno na dovod vode. U ovom slučaju tj. Kod ovog aparata jako se jednostavno može prebaciti s jednog izvora na drugi pomicanjem prekidača na polugu koji se nalazi iza tanka za vodu.
Po meni je ova opcija odlična, moj primjer... sljedeća 3-4 mjeseca će raditi preko ugradbenog tanka (uz Oscar Bilt omekšivać vode u tanku) jer ne želim zbog privremene pozicije bušiti radnu plohu i elemente za dovod vode i depurator tako da kad završim s preseljenjem jednostavno mogu priključiti na dovod vode i depurator... Isto tako, u Dalmaciji, bar ovdje u mojim krajevima, kako se sezona bliži tako zbog radova nerijetko nema vode po sat-dva pa jednostavno prebacim na tank i uživam dalje u kavi :-)


- Senzor za prazan tank ... Kao i 99% ovakvih aparata nije moguće izvana vidjeti preostalu količinu vode u tanku, kad su već sve dotjerali mogli su se i ovime zabaviti no vjerojatno smatraju da će ih većina biti spojena direktno na dovod vode... Aparat radi normalno i kad nestane vode lampica napajanja s prednje strane počme treperiti/žmigati/blinkati i u tom trenu aparat ugasi grijač bojlera i pumpu dok se tank ponovo ne napuni. Tko ga koristi bez spajanja na priključak vode tj. samo preko ugradbenog spremnika treba pripaziti na količinu vode jer je moguće da aparat prestane s radom usred ekstrakcije...trenutno ga punim svaki drugi dan i nema problema s nestankom vode u tanku...


- Nastavak za za paru i za vruću vodu ... oboje izvedeno s kugličnim spojem što rukovanje čini jako jednostavnim.
Sam nastavak za paru je jako dobro i kvalitetno odrađeno, dovoljno dug i za veću posudu za mlijeko, a namještanje kuta nije problem kao što zna biti kod sličnih aparata. Vrh nastavka za paru je s dvije rupice, na internetu ima kupiti kit za nekih 15 USD koji se sastoji od tri izmjenjiva vrha s jednom, dvije i tri rupice za paru no po meni nije potrebno jer ovaj koji dođe tvornički je taman za napraviti mikro pjenu. Aparat dolazi tvornički podešenog pritiska bojlera na 1.0 Bar, ja sam svog povisio na 1.1 Bar (distributeri ćak preporučuju 1.2 Bar). Na 1.1 Bar mogu postići mikro pjenu za latte art, koristim 500ml pitcher (koristio sam i veći i nema problema), u početku treba malo vremena i vježbe dok se ne skuži "kako diše" no jako brzo se "uhvati ruka"...
"No burn" nastavak za paru tj. cijev unutar cijevi, a između je zrak koji sprječava da se vanjska stijenka cijevi ugrije, no nakon dužeg korištenja ili 2-3 uzastopna, dobro se ugrije, ali sporije u usporedbi s normalnim... dobra stvar je što ima plastična kopča/drška kojom se lako upravlja s cijevi, po meni ljepše i lakše za čistiti od klasične gumene zaštite. Moja primjdba bi bila da bi bilo bolje da su ugradili nastavak za pjenu na polugu kao što ECM sada ugrađuje u svoje top modele za razliku od trenutnog na ventil kod Rocketa, ne smeta ovako ali bilo bi bolje...


- Dva manometra ... Aparat dolazi opremljen s dva manometra, jedan za pritisak bojlera, drugi za pritisak rotacione pumpe. Po meni veliki je plus to što ima odvojene tj. dva manometra jer većina sličnih HX (heat exchanger) aparata ima samo jedan s pritiskom bojlera pa ako se želi podesiti pritisak pumpe bilo da je ona rotaciona ili vibraciona zahtjeva dodatno ulaganje (manometar na portafilteru) i otežava podešavanje.


- Pasivni grijač šalica ... Dosta velika površina za aparat za kućnu upotrebu, šalice se lijepo ugriju tokom korištenja. Pošto površina pasivnog grijača ima na sebi otvore za topli zrak dobra je stvar je da su ispod njega stavili metalnu ploču s prednje strane unutrašnjosti aparata kako bi spriječili kapanje vode na električne komponente i kabele ukoliko netko stavi mokru šalicu gore na grijač...


- Posuda za otpadne vode ... Mogla bi biti i veća... ukoliko se spaja na odvod dovoljna je no ukoliko se koristi bez spajanja na odvod tada je malo mala, stane nekih pola litre vode tako da se mora svakodnevno prazniti. Izrađena je kompletno od nehrđajućeg čelika i već ima pripremu za spajanje na odvod vode. Prvih par dana koristio sam ju bez odvoda i OK je no živciralo me svakodnevno pražnjenje tako da sam provukao silikonsko crijevo u sudoper i sad je taman.

- Vrijeme zagrijavanja i rad s aparatom ... Aparat se dosta brzo zagrije na ''radnu temperaturu''. Već za 20 minuta je spreman za upotrebu, može i za 15 napraviti odličnu kavu no ipak volim pustiti još ekstra 5-10min i u 99% slučajeva dobijem savršenu kavu, taman za moje nepce.
Aparat može spravljati kavu za kavom, a ''recovery time'' ili vrijeme oporavka je jako kratko.
''Cooling flush'' tj. puštanje vode kroz grupu za dobivanje optimalne temperature glave je minimalno, dosta manje potrebno u usporedbi s ostalim aparatima koji mu konkuriraju pa i kod onih koji bi trebali biti bolji...
Izrada mikro pjene za latte art je jako jednostavna kada se navikne na aparat (već nakon 4-5 napitaka se lako navikne)
Čišćenje i održavanje je jako jednostavno.
Ručke portafiltera su odlične, iznenadile su me, jako masivne i jedne od boljih s kojima sam imao prilike raditi.

Sve u svemu, koristim ga svakodnevno već skoro dva mjeseca i mogu reći da me aparat oduševio i ispunio moja očekivanja, postoje mala mjesta za napredak i poboljšanja no to nimalo ne utječe na činjenicu da je ovo odličan prosumer HX aparat i u samom je vrhu.
U ovom slučaju se isplati malo dublje zavući ruku u džep i platiti više jer omjer plačenog i dobivenog je taman pogođen i već nakon prvog korištenja opravdava svoj veći trošak...
Aparat može bez problema stati uz bok dosta profesionalnih ugostiteljskih aparata i slobodno se može postaviti u ured, hotel, restoran ili bar s manjim opsegom posla, jedina mana je to što ne može ''izbaciti'' isti broj kava kao veći aparat u zadanom vremenu.


Vrh
 Profil Pošalji privatnu poruku  
 
 Naslov: Re: Rocket Cellini Evoluzione V2
PostPostano: pet 10. ožu 2017, 21:50 
Coffee freak
Coffee freak
Avatar

Pridružen/a: sri 6. ožu 2013, 12:54
Postovi: 274
Lokacija: Zadar
Zahvalio: 7 put/a
Hvaljen: 17 put/a
@black coffe

Moja recenzija i dojmovi kao korisnika je tu, sad slijedi tvoja kao servisera kako smo se dogovorili. :grin: coff7


Vrh
 Profil Pošalji privatnu poruku  
 
 Naslov: Re: Rocket Cellini Evoluzione V2
PostPostano: sub 11. ožu 2017, 09:43 
Coffee freak
Coffee freak

Pridružen/a: pon 13. lip 2011, 15:22
Postovi: 454
Zahvalio: 9 put/a
Hvaljen: 22 put/a
Sve si napisao vrlo profesionalno !. Ti si sjajan primjer kako se od amatera u relativno kratkom vremenu (s puno etuzijazma , naravno i nešto novaca ) može doma , a i u manjem kafiću imati vrhunski espresso. Kad ufatim vremena (najvjerojatnije sutra u jutro ) samo ću pojasnit zašto je to tako kao što je. Za recenziju svaka pohvala!. Bolje ju ne bi napisao ni marketinški odjel dotične firme ! :) , eto što radi internet i volja za znanjem. U svakom slučaju kapa dolje , želim Ti daljni napredak ! jer samo su penezi limit ? :)Za ovaj post autor black coffe je dobio pohvalu od: S-type (sub 11. ožu 2017, 16:24)
  Rating: 25%
Vrh
 Profil Pošalji privatnu poruku  
 
 Naslov: Re: Rocket Cellini Evoluzione V2
PostPostano: sub 11. ožu 2017, 16:28 
Coffee freak
Coffee freak
Avatar

Pridružen/a: sri 6. ožu 2013, 12:54
Postovi: 274
Lokacija: Zadar
Zahvalio: 7 put/a
Hvaljen: 17 put/a
Hvala black coffee!

black coffe je napisao/la:
... , želim Ti daljni napredak ! jer samo su penezi limit ? :)

Hehe... ima još toga u planu, samo polako... :grin:
Preporuke i savjeti su dobrodošli, pogotovo od strane stručnih ljudi kao što je black coffee.


Vrh
 Profil Pošalji privatnu poruku  
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temuOdgovori Stranica: 4/4.   [ 30 post(ov)a ]
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
610nm Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

HR (CRO) by hecos