Promijeni veličinu fonta


Započni novu temuOdgovori Stranica: 1/2.   [ 14 post(ov)a ]
Stranica 1, 2  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Espresso u slikama
PostPostano: sub 21. sij 2012, 17:39 
Skoro budan
Skoro budan
Avatar

Pridružen/a: sri 19. lis 2011, 15:13
Postovi: 57
Zahvalio: 0 put/a
Hvaljen: 8 put/a
imao sam malo vremena pa sam odlučio napraviti par slika o nastanku espressa po fazama. bilo bi zgodno kad bi i ostali stavili svoje "ekstrakcije" i kratki opis. ovo je Cuba Turquino, double, pržen jučer ujutro na Full City +

Privitak:
Cuba Turquino01.JPG
Cuba Turquino01.JPG [ 47.79 KiB | Pogledano 2437 put/a. ]


preinfusion

Privitak:
Cuba Turquino02.JPG
Cuba Turquino02.JPG [ 59.1 KiB | Pogledano 2437 put/a. ]


9 bara

Privitak:
Cuba Turquino03.JPG
Cuba Turquino03.JPG [ 60.73 KiB | Pogledano 2437 put/a. ]


Privitak:
Cuba Turquino04.JPG
Cuba Turquino04.JPG [ 61.38 KiB | Pogledano 2437 put/a. ]


Privitak:
Cuba Turquino07.JPG
Cuba Turquino07.JPG [ 58.18 KiB | Pogledano 2437 put/a. ]


voilà!

Privitak:
Cuba Turquino08.JPG
Cuba Turquino08.JPG [ 74.19 KiB | Pogledano 2437 put/a. ]



Za ovaj post autor Borango je dobio pohvalu od: 4 ico (uto 3. tra 2012, 20:13) • kavoljubac (sub 21. sij 2012, 18:09) • Lonac (sub 16. vel 2013, 00:29) • zdgrunf (pon 23. sij 2012, 11:42)
  Rating: 100%
Vrh
 Profil Pošalji privatnu poruku  
 
 Naslov: Re: Espresso u slikama
PostPostano: ned 22. sij 2012, 00:25 
Totalno kofeiniziran
Totalno kofeiniziran

Pridružen/a: uto 11. sij 2011, 02:06
Postovi: 148
Zahvalio: 0 put/a
Hvaljen: 0 put/a
ako dobro vidim na slici, zrna su uljasta,tako da bi rekao da si ušao u Beč a 2c da je bio u punom tijeku.
Iako,ovo zrno voli tamniji roast tako da nisi puno fulao. Pokušaj slijedeći put izvaditi 15-20" ranije.
preporuka da nabaviš mini vrečice s filterom,utrpaš zrna i nekako se istrpiš tjedan dana za najbolji rezultat.

espresso izgleda vrhunski u šalici,ekstrakcija super, dobra i lijepa mašina (domobar?).

čestitke

_________________
Expobar office Leva dual boiler/PID,Aeropress,French Press
Compak K10 WBC, Hario Skerton,Porlex
Behmor 1600


Vrh
 Profil Pošalji privatnu poruku  
 
 Naslov: Re: Espresso u slikama
PostPostano: ned 22. sij 2012, 12:27 
Skoro budan
Skoro budan
Avatar

Pridružen/a: sri 19. lis 2011, 15:13
Postovi: 57
Zahvalio: 0 put/a
Hvaljen: 8 put/a
tnx, zrna sam vadio van čim su prva započela 2nd c pa ručno hladio. ciljao sam full city ali je ispalo +. no, rezultat u šalici je izvrstan, jako "spicy" kava. meni jedna od dražih sorti za popiti ujutro. imam još 100grama koje mi odležava u vakuumu...znam da je bilo prerano za probati već sljedeći dan, ali kako nisam baš strpljiva jedinka.... coff1

aparat je Rocket Cellini Evoluzione (rotary pump, E61...)


Vrh
 Profil Pošalji privatnu poruku  
 
 Naslov: Re: Espresso u slikama
PostPostano: ned 22. sij 2012, 14:30 
Coffee freak
Coffee freak

Pridružen/a: pon 13. lip 2011, 15:22
Postovi: 454
Zahvalio: 9 put/a
Hvaljen: 22 put/a
Evo kaj Vam (kao forumu ) mogu reći ovoj kavi kao o završnom proizvodu:
Kava (mješavina za espresso) se sastoji od cca. 70% arabice + 30% robuste , zaključujem po veličini zrna. Pripremljena je na "tzv" nordijski način, što podrazumijeva pripremu bez izljeva za kavu, odnosno direktno iz sita. Recipročno tome, potrebna je veća količina mljevene kave (min 9 gr).
Iz slike kave može se zaključiti da je slikana nakon cca. 30... sec ili možda više. Obizrom da nema donjeg dijela ručke i izljeva (koji inaće drže temperaturu kave kad prolazi kroz ručku) kava je nešto blijeđa nego što bi bila da je pripremljena na klasični "talijanski način". Naime zrak kao medij preuzima na sebe dovoljan dio temperature da bi nam "otežao život".
Što se tiče okusa, nek se netko ne najde uvrijeđen, obzirom da nagađam na osnovu fotografije "morao" bi biti sljedeći: lagano kiselkast , pun, malo hladna kava te izražen voćni okus (manja temperatura ne ubija voćne doživljaje). Ovo ispada kao "blind" test na viđeno. Neka mi autor oprosti, ali nisam odolio. coff3


Vrh
 Profil Pošalji privatnu poruku  
 
 Naslov: Re: Espresso u slikama
PostPostano: ned 22. sij 2012, 15:00 
Skoro budan
Skoro budan
Avatar

Pridružen/a: sri 19. lis 2011, 15:13
Postovi: 57
Zahvalio: 0 put/a
Hvaljen: 8 put/a
svaki komentar, pa i negativan je više nego dobrodošao. ovaj Vaš većim dijelom doživljavam kao konstruktivnu kritiku, tako da uvrede nema, dapače.
blind portafilter sam koristio iz očitog razloga, da poslikam ekstrakciju. ovdje je riječ o double espressu (dakle cca 16grama) kao što piše u postu. što se tiče okusa, blaga kiselost, izraženo tijelo. kava nije bila hladna, no sigurno nije bila toliko topla koliko bi bila da je korišten klasični PF i to stoji, ali ne vjerujem da je razlika veća od 1-2 stupnja. kava je slikana pred kraj preinfusiona, kod početka ekstrakcije i neposredno pred kraj ekstrakcije i tzv. blondinga, a zatim u šalici, nekih 10tak sekundi nakon ekstrakcije. Što se tiče kave, bez želje da se nadmudrujem, slikano je pod kutom pa su neka zrna vjerojatno vizualno manja...ovo je prodano i kupljeno kao SO. sva zrna kao sirova imaju istu boju i veličinu, nisam ih doduše mjerio svako posebno. kod prženja moguće je da neko zrno primi manje topline i ne razvije volumen...no naravno, ostavljam mogućnost i da sam prevaren kod nabavke sirovog zrna ali za sada, obzirom još nisam toliki stručnjak, nemam podloge uputiti prigovor veletrgovcu od kojeg kupujem.


Vrh
 Profil Pošalji privatnu poruku  
 
 Naslov: Re: Espresso u slikama
PostPostano: pon 23. sij 2012, 09:46 
Totalno kofeiniziran
Totalno kofeiniziran

Pridružen/a: uto 11. sij 2011, 02:06
Postovi: 148
Zahvalio: 0 put/a
Hvaljen: 0 put/a
i što kaže šalica? robusta se odmah osijeti. pogotovo ona loša

_________________
Expobar office Leva dual boiler/PID,Aeropress,French Press
Compak K10 WBC, Hario Skerton,Porlex
Behmor 1600


Vrh
 Profil Pošalji privatnu poruku  
 
 Naslov: Re: Espresso u slikama
PostPostano: pon 23. sij 2012, 10:38 
Coffee freak
Coffee freak

Pridružen/a: pon 13. lip 2011, 15:22
Postovi: 454
Zahvalio: 9 put/a
Hvaljen: 22 put/a
Ma ovo nije kritika nego "glasno razmišljanje". O zrnima neću, to se čuje na okusu. ovo s "odrezanom" ručkom izgleda atraktivno ,al kolko je smisleno je relativno (dvije kave)? Poštujem tuđi trud i eksperimentiranje jer je to način da se dodje do novih saznanja. Ako mogu pomoći "glasnim razmišljanjem" da, a pljuckanjem po nečijem trudu i znanju ne.


Vrh
 Profil Pošalji privatnu poruku  
 
 Naslov: Re: Espresso u slikama
PostPostano: pon 23. sij 2012, 11:27 
Skoro budan
Skoro budan
Avatar

Pridružen/a: sri 19. lis 2011, 15:13
Postovi: 57
Zahvalio: 0 put/a
Hvaljen: 8 put/a
@huehuetango----potpuno prigušena kiselost, jako izraženo tijelo, skoro pa se ljepi koliko je gusto, jako sirupasto, aftertaste dugo ostaje. pikantan okus, smokey aroma. ne znam koliko si dobio od ovog nesuvislog opisa...robustu nisam osjetio...pržit ću je sljedeći put mrvku blaže da vidim razliku

@blackcoffee...kao što rekoh, nije bed...ja uvijek poslušam savjet/kritiku i uvijek nešto od toga naučim. inače, često pijem double espresso pa u tom kontekstu ima smisla...i da, blind protafileri se koriste mahom za vježbanje distribucije i tampanja i nemaju drugu praktičniju svrhu....iako, na nekim mašinama ekstrakcija se radi baš sa blind PFovima (recimo Slayer, neki modeli Synesso-a...)


Vrh
 Profil Pošalji privatnu poruku  
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temuOdgovori Stranica: 1/2.   [ 14 post(ov)a ]
Stranica 1, 2  Sljedeća


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
610nm Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

HR (CRO) by hecos