Promijeni veličinu fonta


Započni novu temuOdgovori Stranica: 1/1.   [ 4 post(ov)a ]
Autor/ica Poruka
 Naslov: Moj put k vrhunskom espressu
PostPostano: pet 7. lip 2013, 11:34 
Polako se budi
Polako se budi

Pridružen/a: pet 7. lip 2013, 10:17
Postovi: 15
Zahvalio: 1 put/a
Hvaljen: 4 put/a
Pozz svima! Kao novi korisnik na forumu, evo da u kratkim crtama da opišem svoj put k upoznavanju vrhunske "specialty" kave, te da uputim korisnike u neke od najboljih europskih pržionica iz kojih sam imao priliku probati espresso.

1)Coffee Colective, Kopenhagen - ovdje sam prije nekoliko godina imao svoj prvi "pravi" espresso, do tada nisam imao pojma kolika ustvari razlika može biti između ustajalog komercijalnog espressa kojega služe u većini barova i svježeg vrhunskog "specialty" espresso blenda spravljenog od strane vrhunskog barista.

2)Kupnja 70€ Delonghi aparata - misleći da svaki espresso aparat može praviti espresso (jedna od velikih zabluda u svijetu kave), odlučio kupiti jeftini aparat, te isprobavao razne mljevene kave kupljene po dućanima (kako živim u Italiji, ovdje je malo veći izbor nego u HR). Nije to bilo ni blizu čak niti espressu koji sam obično pio po barovima, a kamoli prekrasnoj kavi "s drugog svijeta" opisanoj u gornjem postu

3)Kaffa Roastery, Helsinki - probao dva prekrasna blenda u njihovom baru u centru Helsinkija (Special Roast Espresso i Special Roast Espresso Latte). Kupio dvije vrećica za doma (tražio da mi samelju pošto nisam imao grinder doma) i bio silno razočaran što nisam mogao niti približno reproducirati okus na svojem 70€ espresso aparatu kod kuće.

4)Ovdje je ustvari počeo moj put k vrhunskom espressu - tada sam počeo čitati o kavi, te, što sam više čitao (a čitao sam mnogo, uglavnom po raznim specijaliziranim forumima), više sam bio opčaran svijetom kave te suptilnostima i varijacijama koje ovdje postoje. i doznao o potrebi imanja svježe pržene kave, dobrog grindera i espresso aparata te mljevenja direktno prije spravljanja espressa. Ubrzo nakon toga odlučio uložiti u combo Rocky+Silvia.

5)Počeo kupovati svježe prženu kavu (navodno, nažalost prodavači su mahom bili prilično needucirani pa mi nisu znali reći kada je točno kava pržena, ali su se mahom kleli da ne prije više od 2 tjedna) iz nekoliko lokalnih pržionica - rezultati su u početku varirali od solidnih do užasnih. Isprobavao sam razne postavke na svojem grinderu te aparatu; testirajući finoću mljevenja, dozu, vrijeme temperaturnog surfanja, vrijeme shota, volumen i težinu u šalici, te naravno konačni okus, te sve zapisivao u tablicu, tražeći korelacije.

6)U međuvremenu počeo naručivati vrhunsku svježe prženu kavu iz nekoliko britanskih pržionica koje su mahom preporučivane online. Do sada sam, tako, probao:
-Has Bean - dva pakiranja single origina (Brazil Fazenda i Rwanda Birembo). Tada sam se još mučio s konzistentnošću, ali je polako išlo k boljemu. Pri kraju Rwande sam se konačno približio optimalnim postavkama, uspijevajući manje-više konzistentno dobivati fini espresso s puno kreme. I dalje temeljito bilježeći sve postavke za svaki shot počeo sam uviđati razliku koju čak i 1g kave, par sekundi duži shot ili finoća mljevenja promijenjena za jedan stupanj može imati na konačnu šalicu.
-James Gourmet - naručio jedan prekrasni single origin (Brazil Fazenda Sertao) i dva vrlo dobra trademark blenda (Formula 6 i Colonel Grumpy). Ovdje sam otprilike počeo shvaćati potrebu za suptilnim korekcijama postavki (prvenstveno finoća mljevenja i doza - ostale parametre nastojim držati konzistentnima), ovisno o vrsti kave (ono što zovu "tuning in").
-Square Mile - u kojoj trenutno uživam. Izgleda da je riječ o trenutno najpopularnijoj britanskoj pržionici; trenutno pijem brazilski Tijuco Preto SO, uspijevam dobiti veliku konzistentnost i vrlo pun okus, iako nije na razini James Gourmetovog brazilskog SO-a. U zamrzivaču čekaju Red Brick (njihov signature blend) i kenijski Gichathaini SO. Jedva čekam :)

Nažalost, sve to dolazi uz određeno prokletstvo: nakon što sam popio nekoliko vrhunskih kava spravljene od strane vrhunskih europskih barista, te se počeo približavati reproduciranju toga kod kuće, nalazim nemogućim uživati u espressu spravljenim u "običnim" barovima, s nekvalitetnom ili ustajalom kavom (često oboje), od strane nestručnog osoblja. Znam da zvuči snobovski (i meni bi do prije par mjeseci), ali čini mi se da jednom kada uđete u svijet vrhunske "specialty" kave, nema povratka :)

Eto, nadam se da ću pronaći još entuzijasta na ovom forumu (malo lurkajući, već sam primijetio nekoliko, poput josipa7) te da ćemo uspješno razmjenjivati znanja i iskustva.. :)



Za ovaj post autor dabac je dobio pohvalu od: 3 barista-osijek (ned 4. kol 2013, 13:01) • Bwind (pet 7. lip 2013, 11:58) • CycleMotion (pet 7. lip 2013, 13:59)
  Rating: 75%
Vrh
 Profil Pošalji privatnu poruku  
 
 Naslov: Re: Moj put k vrhunskom espressu
PostPostano: pet 7. lip 2013, 11:57 
Polako se budi
Polako se budi

Pridružen/a: sri 27. ožu 2013, 13:51
Postovi: 37
Zahvalio: 3 put/a
Hvaljen: 1 put/a
Respect za post! Lijepo, konkretno, iskustveno i bez filozofiranja. Bravo kolega, ovo ie bilo fino za procitati. Uzivaj dalje u svojoj strasti! :clap: coff7 coff12


Vrh
 Profil Pošalji privatnu poruku  
 
 Naslov: Re: Moj put k vrhunskom espressu
PostPostano: pet 7. lip 2013, 12:37 
Coffee freak
Coffee freak
Avatar

Pridružen/a: sri 6. ožu 2013, 12:54
Postovi: 254
Lokacija: Zadar
Zahvalio: 7 put/a
Hvaljen: 16 put/a
Pohvale za iscrpni i detaljan info...
Hvala za web shopove: James Gourmet i Square Mille.


Vrh
 Profil Pošalji privatnu poruku  
 
 Naslov: Re: Moj put k vrhunskom espressu
PostPostano: pon 24. lip 2013, 23:52 
Spava
Spava

Pridružen/a: čet 12. svi 2011, 07:53
Postovi: 2
Zahvalio: 0 put/a
Hvaljen: 0 put/a
Lep tekst, u potpunosti te razumem. Ja sam na slican nacin usao u svet kafe, i evo sad gde sam. Mlin Mazzer, kuju se planovi kako zameniti gaggiu baby sa nekim finim aparatom sa E61 grupom i pid ( u prevodu kako skupiti 1500 evra) , i sve sto je starije od 15 dana ne pijem. Trenutno pijem jako interesantnu varijantu Brasil Peaberry, mada su mi Africke kafe omiljene. Veliki pozdrav.


Vrh
 Profil Pošalji privatnu poruku  
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temuOdgovori Stranica: 1/1.   [ 4 post(ov)a ]


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
610nm Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

HR (CRO) by hecos