Promijeni veličinu fonta


Započni novu temuOdgovori Stranica: 4/6.   [ 43 post(ov)a ]
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Przenje kave u aparatu za kokice
PostPostano: čet 20. lis 2011, 13:02 
Totalno kofeiniziran
Totalno kofeiniziran

Pridružen/a: uto 11. sij 2011, 02:06
Postovi: 148
Zahvalio: 0 put/a
Hvaljen: 0 put/a
Borango je napisao/la:
gene je dobar roaster.čujem sve pozitivno. ne znam samo kako je riješeno pitanje dima.
Ja imam behmor, sada već 100+ roastova i uz redovno održavanje još uvijek radi bezprijekorno.
Volim ga jer ima katalizator i ako se ne prži na dark (dublje u 2krak) nema dima gotovo uopće.ima ugrađen katalizator koji odlično funkcionira. Osim mirisa(smrada)... ništa. I batch ide do 400grama bez problema.[/quote]

uzeo bi onaj sa tzv. large chaff collector a na njega se može montirati cijev koja ide kroz prozor (ja sam na najvišem katu tak da mi to neće biti problem), na odvod nape i sl. tak da pitanje dima nije neki problem...mene najviše brine dostupnost rezervnih dijelova/dugotrajnost ali distributeri iz UK se kunu da je sve OK...tnx[/quote]

ako uzimaš iz UK, obrati pažnju na voltažu.

_________________
Expobar office Leva dual boiler/PID,Aeropress,French Press
Compak K10 WBC, Hario Skerton,Porlex
Behmor 1600


Vrh
 Profil Pošalji privatnu poruku  
 
 Naslov: Re: Przenje kave u aparatu za kokice
PostPostano: ned 15. sij 2012, 12:57 
Skoro budan
Skoro budan
Avatar

Pridružen/a: sri 19. lis 2011, 15:13
Postovi: 57
Zahvalio: 0 put/a
Hvaljen: 8 put/a
evo da vas obavijestim - jučer stigao Gene cafe...uzeo sam taj nakon što sam se 2 mjeseca natezao za Tajvancima za Hottop koji bi me došao skoro 3 x skuplje nego u USA...nije mi jasno kak formiraju cijenu, nema nikave logike.

no što je tu je...pržio sam već dva puta - Harrar Longberry i Costa Rica Zarcero Honey. mašina je ful jednostavna i jako brzo postiže temperaturu tako da se prženje može jako dobro kontrolirati. prži vrlo jednoliko - u spremnik stane 250 grama - mislim da je to prava mjera za kućnu uporabu. Chaff kolektor na koji se može montirati i cijev za odvod dima radi perfektno. Mašina nema niti jednu manu, ako nemate ništa protiv bodrenja nad procesom prženja. Nema memorije (kao Hottop) pa se ne mogu predprogramirati profili, ali to sam znao i kada sam kupovao - zato služi tekica.

Jedina, ajmo reć', mana je proces hlađenja (tu je hottop bolji). Nije previše učinkovit ni precizan pa ja, prema preporuci iskusnih korisnika, također koristim emergency stop i sam hladim zrno kad se prženje okonča. Dakle, ni to nije nedostatak.

Nisam još pio jer sam pržio jučer i jutros, pa javim dojmove za dan-dva.

Aparat dođe 350EUR, 2 god garancije tako da za svakog koga zanima prženje a ne želi se mučiti sa kokičarem i high yield prženjem, toplo preporučam. Plus, ne zauzima puno mjesta i lagano se prenosi i čisti.


Vrh
 Profil Pošalji privatnu poruku  
 
 Naslov: Re: Przenje kave u aparatu za kokice
PostPostano: ned 15. sij 2012, 14:08 
Coffee freak
Coffee freak
Avatar

Pridružen/a: pon 20. ruj 2010, 00:32
Postovi: 290
Lokacija: Zagreb
Zahvalio: 2 put/a
Hvaljen: 9 put/a
kako to da se nisi eventualno odlucio za behmor? meni on izgleda ( a po reviewima i jest) ozbiljniji roaster. izmedju gene-a i hottopa...

_________________
espresso my life
gaggia baby rancilio steam wand
naked pf
mazzer jolly
miris kave blog


Vrh
 Profil Pošalji privatnu poruku  
 
 Naslov: Re: Przenje kave u aparatu za kokice
PostPostano: ned 15. sij 2012, 14:32 
Skoro budan
Skoro budan
Avatar

Pridružen/a: sri 19. lis 2011, 15:13
Postovi: 57
Zahvalio: 0 put/a
Hvaljen: 8 put/a
Gene ima bolji vizualni nadzor nad zrnom, bolje riješen odvod dima, i bolje prži jače roastove (full city a posebno french i italian)...ovo zadnje sam čitao u recenzijama i ne govorim iz vlastitog iskustva...recenzije koje sam ja čitao na prvo mjesto stavljaju hottop, onda gene i onda behmor...ja sam 99% espresso i zato gene.

daleko od toga da je Behmor loš - samo drugačiji...a hotop za dovuć u Europu ispadne puno preskup - ispada da za 1000 i sitno EUR više dobiješ Toperov Cafemino tako da mi se taj trošak ne čini nikako opravdanim


Vrh
 Profil Pošalji privatnu poruku  
 
 Naslov: Re: Przenje kave u aparatu za kokice
PostPostano: ned 15. sij 2012, 14:44 
Skoro budan
Skoro budan
Avatar

Pridružen/a: sri 19. lis 2011, 15:13
Postovi: 57
Zahvalio: 0 put/a
Hvaljen: 8 put/a
i još jedan, najbitniji razlog, mogu sve kontrolirati u bilo kojem trenutku - i vrijeme i temperaturu


Vrh
 Profil Pošalji privatnu poruku  
 
 Naslov: Re: Przenje kave u aparatu za kokice
PostPostano: ned 15. sij 2012, 14:51 
Totalno kofeiniziran
Totalno kofeiniziran

Pridružen/a: uto 11. sij 2011, 02:06
Postovi: 148
Zahvalio: 0 put/a
Hvaljen: 0 put/a
inače...

gene se može kupiti u Cini... 350€. Garancija ... pitaj gazdu. Ako ode dio... naruči se iz Italije.

_________________
Expobar office Leva dual boiler/PID,Aeropress,French Press
Compak K10 WBC, Hario Skerton,Porlex
Behmor 1600


Vrh
 Profil Pošalji privatnu poruku  
 
 Naslov: Re: Przenje kave u aparatu za kokice
PostPostano: ned 15. sij 2012, 14:56 
Skoro budan
Skoro budan
Avatar

Pridružen/a: sri 19. lis 2011, 15:13
Postovi: 57
Zahvalio: 0 put/a
Hvaljen: 8 put/a
e, ovo nisam znao--puno ti hvala na info


Vrh
 Profil Pošalji privatnu poruku  
 
 Naslov: Re: Przenje kave u aparatu za kokice
PostPostano: ned 22. sij 2012, 12:16 
Skoro budan
Skoro budan
Avatar

Pridružen/a: sri 19. lis 2011, 15:13
Postovi: 57
Zahvalio: 0 put/a
Hvaljen: 8 put/a
Citat:
huehuetango, Naslov: Re: Sto se pije?, Postano: sub 21. sij 2012, 23:40

PNG kao i svako soft zrno je poprilično teško pržiti ako nemaš potpunu kontrolu temperature.
Na Behmoru je to poprilično teško jer na meka zrna jednostavno projure unatoč otvaraanju vrata i sl. forama i slično, a sdruge strane temperatura u roastu ne smije stagnirati ili padati jer se onda kava "skuha" i ima mutavi dull i grassy okus.
Inače, zadnje vrijeme, puno više preferiram filter kave, jer mislim da iz njih izvučem više a i vremena za petljanje s espressom imam samo vikendom.
Inače, sweet spot za PNG espresso je taman prije drugog cracka. Kada se pribiližavaš 1c, negdje minutu prije skini temp na 40% a kad se razvije 1c na 10%.kada završi 1c, malo digni temp na nekih 25% i tako drži dok ne krene plavi dim,što će reći da si blizu 2c i tada vadi van. Nemoj pustiti da ti uđe u 2c jer onda dobije aromu dima što (barem meni) nije poželjno.

kakvo gene ima hlađenje? to je kod home roastera najveći problem. Ako prekidaš automatsko hlađenje,obavezno pusti da odradi barem 2'-3' jer bi ti mogli otići grijači.



Na Gene biraš i temperaturu i vrijeme kad želiš, i tijekom roasta.
Što se hlađenja tiče, nisam prezadovoljan, ali sada kad već poznajem kak aparat radi, mogu predvidjeti koliko prije targeta trebam uključiti hlađenje. U pravilu, roast prekinem minutu prije "cilja" i onda ispadne kako treba. Recimo da sa 250C na 100C "ohladi" za cca 5 minuta.

Rekao si:"temperatura u roastu ne smije stagnirati ili padati "..da, to je alfa i omega prženja i najveći izazov. posebno ako se zrno ne provede kroz 1st c uz stalno dodavanje temperature (Maillardova rekacija), ispadne grainy i sl...kod Gene mi je fora da mogu staviti postavke npr. 240C na 17minuta i ostaviti, ali mogu i raditi sekcije i postepeno dodavati temperaturu kroz prženje, ako želim.

Što se tiče emergency stopa, ta je opcija predviđena. Aparat trenutno prekida roast, ali motori ga hlade daljnjih 3 minute. U uputstvima piše da se sljedeći roast u tom slučaju radi tek nakon 1h. Ak hladiš normalno možeš, odmah pržiti novi batch.


Vrh
 Profil Pošalji privatnu poruku  
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temuOdgovori Stranica: 4/6.   [ 43 post(ov)a ]
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
610nm Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

HR (CRO) by hecos