Forum o kavi - kava.hr
http://www.kava.hr/Forum/

Przenje kave u aparatu za kokice
http://www.kava.hr/Forum/viewtopic.php?f=6&t=169
Stranica: 1/6.

Autor/ica:  josip7 [ sri 5. sij 2011, 22:43 ]
Naslov:  Przenje kave u aparatu za kokice

danas sam prvi puta przio kavu, fenomenalan osjecaj je kada sprzite kavu, znate da je to vasih ruku dijelo i imate najsvjeziju mogucu kavu.

przenje kave u kucnoj radinosti?
nekad su kavu przile nase bake (u pecnici ili na tavi) a danas cisto sumnjam da itko przi kavu kod kuce...
iako postoje manja postrojenja za przenje kod kuce (npr hottop), prilicno su skupi a i tesko dobavljivi kod nas.
mnogi od vas vjerovatno nece prziti kavu no ima i nas entuzijasta... :)

przenje u aparatu za kokice zapravo nije nista neobicno iako ce se dosta ljudi zacuditi na prvi spomen (ali zasto?)
to je najjeftinija varijanta a da istovremeno bude i najoptimalnija (zrna moraju stalno cirkulirati kako bi bila jednoliko przena a to je u pecnici i na tavi nemoguce postici).
dosta sam citao o przenju u aparatu za kokice, pa sam napokon pronasao svoj staaari aparat i bacio se na posao.

za one koji neznaju, radi se o ovakvom aparatu
slika

koji je idealan jer vruci zrak puse u krug i tako zrna kave cirkuliraju i sva budu jednoliko przena. vrlo jednostavno za upotrebu.
naravno, postoje 2 mane: mala kolicina kave stane u aparat (oko 90grama, sto je dovoljno za cca 6 espressa, i imajte na umu da kava przenjem postaje laksa pa od 90gr sirove ispadne oko 70gr), druga mana je nemogucnost kontroliranja temperature przenja.
http://img220.imageshack.us/i/img2831n.jpg/
http://img802.imageshack.us/i/img2833.jpg


sada necu pisati kako se przi kava opcenito jer je to predugo i opsirno stivo nego cu samo reci da mi je do first-cracka trebalo 3min, tada je kava blago przena (light roast, city roast), nakon jos par sekundi sam prekinuo przenje, nisam docekao second-crack jer sam odlucio stati tu negdje na medium roastu.
tada sam brzo vrucu kavu prebacio u limenu tepsiju i uz mjesanje hladio fenom (hladan zrak).

za prvi put ispalo je sasvim solidno.
jos da spomenem najvazniju stvar, a to je zrno, koristio sam jeftini minas na kojisam neki dan naletio, to je smece od kave ali prvi macici se ionako bacaju u vodu.

http://img412.imageshack.us/i/img2834e.jpg

rezultat:
http://img156.imageshack.us/i/img2838bj.jpg

Autor/ica:  Ivor [ sri 16. vel 2011, 00:32 ]
Naslov:  Re: Przenje kave u aparatu za kokice

Citao sam i ja o tome. Jako zanimljivo al nisam jos probao. Mozes stavit limenku bez dna kao produzetak na aparat da ti stane vise zrna. A za temperaturu – kupiti obicni termometar i probusiti rupu na limenci/aparatu i tako mjeriti...
Zanima me jel istina da se moraju nakon przenja zrna hladiti ventilatorom i ostaviti neko vrijeme da odstoje kako bi se oslobodile stetne tvari? Kolko je to vremena? Citao sam 3-12 dana, kako znati kolko cekati? Kako to izvesti a da przena zrna ne izgube svoj miris, okus, aromu..???
Ja si polako nabavljam home opremicu i htio bi probati i home przenje :ugeek:

Autor/ica:  huehuetango [ sri 16. vel 2011, 09:54 ]
Naslov:  Re: Przenje kave u aparatu za kokice

zrna se trebaju sa temp. prženja (200C) što prije spustiti na sobnu temp. da se zaustavi proces prženja jer se u toj fazi zrna prže vlastitom energijom.
neki home aparati imaju vlastiti sustav ventilacije koji ohladi kroz10' zrno na 40C ali tu je mana što i kad hlađenje krene zrno je i dalje u procesu prženja 1-2' pa treba predvidjeti kraj.

Autor/ica:  josip7 [ sri 16. vel 2011, 12:33 ]
Naslov:  Re: Przenje kave u aparatu za kokice

Ivor je napisao/la:
Citao sam i ja o tome. Jako zanimljivo al nisam jos probao. Mozes stavit limenku bez dna kao produzetak na aparat da ti stane vise zrna. A za temperaturu – kupiti obicni termometar i probusiti rupu na limenci/aparatu i tako mjeriti...


vidio sam takve 'aparature' no neznam koliko ima smisla stavljati termometar kada je temperatura u apratau za kokice ionako fixna, sto je ujedno i najveci problem ovakvog nacina przenja kave, nemogucnost podesavanja temperature jer temperatura koju stvara ovaj aparat je previsoka za przenje kave - proces przenja traje 2-4min umjesto uobicajenih 10-15min - rezultat je da kava ne stigne razviti do kraja sve arome...
ovaj nastavak od limenke je dobra ideja no neznam koliko ima smisla jer je vec i ova kolicina zrna koja stane u aparat po defoultu sasvim dovoljna - na pocetku zrna su toliko teska da ih aparat jedva rotira svojim vrucim zrakom, znaci sa jos vecom kolicinom nebi uopce mogao vrtiti zrna a onda smo nigdje.

sto se tice hladjenja zrna nakon przenja dobro je rekao huehuetango, a ja to radim tako odma po zavrsetku przenja prebacim zrna u metalni lim sa rupicama (ili sito, veliko cjedilo) i hladim ih fenom za susenje kose - naravno ne toplim zrakom nego ima moj fen funckiju za hladni zrak puhat. 8-)

Autor/ica:  Marco78 [ čet 17. vel 2011, 01:16 ]
Naslov:  Re: Przenje kave u aparatu za kokice

Citat:
Zanima me jel istina da se moraju nakon przenja zrna hladiti ventilatorom i ostaviti neko vrijeme da odstoje kako bi se oslobodile stetne tvari? Kolko je to vremena? Citao sam 3-12 dana, kako znati kolko cekati? Kako to izvesti a da przena zrna ne izgube svoj miris, okus, aromu..???

Kava ispušta CO2 nakon prženja pa bi se trebalo obavezno pustiti bar nekoliko dana da se on oslobodi ili kako profesionalci to pakiraju u vrećice s filterima koji omogućuju ispuštanje CO2, a istodobno sprječavaju ulazak O2 koji pridonosi gubljenju svojstva mirisa i okusa usljed oksidacije.

Autor/ica:  huehuetango [ čet 17. vel 2011, 10:39 ]
Naslov:  Re: Przenje kave u aparatu za kokice

pržena mora mirovati barem jedan dan u zatvorenoj piksi.
a onda ovisno o vrsti i stupnju prženja. Neka je već na maksimumu za 2-3dana, a neka mora odmoriti i tjedan dana.
Načelno jače pržene trebaju odmarati manje, a ove light više.
Ovi ventili koje koriste naši brendmakeri se rade u Indiji i vrijede koliko i koštaju, na vreči su samo zato da se može reći da je gore.

Inače, te brije sa tim ventilima i raznim nitrogenima mogu produžiti život sa smislom kavi do max. mjesec dana, ali takve kave kada dodju u sudar sa kisikom naglo stare za dan-dva, dok ove u piksama svježe nakon roasta počinju gubiti arome iza 10dana od prženja.

eto ... još jedna od sila poluistina. :mrgreen:

Autor/ica:  Ivor [ pon 21. vel 2011, 13:35 ]
Naslov:  Re: Przenje kave u aparatu za kokice

A ne mozes protiv kemije i fizike ;) znaci par dana u zatvorenoj piksi bi trebalo sljakat?
Btw sad sam malo youtubeao i ovaj mi se cini ok video: http://www.youtube.com/watch?v=OGCIG1Z_O7M&feature=related
Sto se tice limenke:
slika
Na pocetku przenja se zbog vece kolicine zrna mjesaju sa zlicom ili sl. da pokrenu silu i ispadne dobro na kraju a dobije se veca kolicina...ne znam samo zbog dodatnog zagrijavanja -mozda izbusit full limenku???Uskoro uploadam svoj home video :ugeek:

Autor/ica:  josip7 [ pon 21. vel 2011, 13:49 ]
Naslov:  Re: Przenje kave u aparatu za kokice

ja nekako radije przim dva puta, uostalom jednom kad se uhodate sve ide dosta brzo.
javi kako ti je ispalo przenje

Stranica: 1/6. Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/