Promijeni veličinu fonta
Sada je: uto 24. tra 2018, 18:14.


Započni novu temuOdgovori Stranica: 1/2.   [ 13 post(ov)a ]
Stranica 1, 2  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: razine mljevenja - granulacija
PostPostano: čet 16. ruj 2010, 11:33 
Spava
Spava

Pridružen/a: čet 16. ruj 2010, 11:19
Postovi: 2
Zahvalio: 0 put/a
Hvaljen: 0 put/a
bok

nisam bio siguran gdje da stavim ovu temu al valjda je ovdje dobro. zanima me da mi napisete kako je najbolje samljeti kavu za razlicite vrste kave. citao sam na vise mjesta al sam nasao svugdje drugacije (kupio sam dobar mlinac gaggia mm koji ima vise mogucnosti mljevenja)


Vrh
 Profil Pošalji privatnu poruku  
 
 Naslov: Re: razine mljevenja
PostPostano: pet 17. ruj 2010, 14:16 
Polako se budi
Polako se budi
Avatar

Pridružen/a: ned 16. kol 2009, 18:05
Postovi: 13
Zahvalio: 0 put/a
Hvaljen: 1 put/a
Kvaliteta finalnog napitka zapravo jednim dijelom i ovisi o razini do koje je samljevena kava. Ovi skuplji mlinovi imaju postavke za više razina mljevenja, dok ovi jeftiniji nemaju i razina samljevenosti zapravo ovisi o dužini mljevenja. Evo počevši od najsitnije samljevene kave prema krupnijoj, skala bi izgledala ovako:

TURSKA KAVA, DŽEZVA – najsitnije samljevena, kao brašno, prah.
ESPRESSO APARAT – sitnije od sitne kuhinjske soli, ali malo krupnije od brašna ili praha.
PAPIRNATI FILTRI – kao sitna kuhinjska sol, fino na dodir, trebaju se osjetiti sitna zrnca na dodir.
KAPAJUĆI FILTAR; MOKA – grublje, kao pijesak.
FRENCH PRESS; KONA - skoro kao krupna morska sol, neravnomjerno mljevena zrna.


Vrh
 Profil Pošalji privatnu poruku  
 
 Naslov: Re: razine mljevenja
PostPostano: uto 21. ruj 2010, 12:19 
Spava
Spava

Pridružen/a: čet 16. ruj 2010, 11:19
Postovi: 2
Zahvalio: 0 put/a
Hvaljen: 0 put/a
dobro

shvatio sam otprilike. nije mi bas 100% cisto...vidio sam da profesionalni mlinovi imaju npr. 39 razina mljevenja :!: pa me zanima sta se stvarno ta razlika u nijansama primjeti i kako tocno utjece


Vrh
 Profil Pošalji privatnu poruku  
 
 Naslov: Re: razine mljevenja
PostPostano: uto 21. ruj 2010, 15:34 
Coffee freak
Coffee freak
Avatar

Pridružen/a: pon 20. ruj 2010, 00:32
Postovi: 293
Lokacija: Zagreb
Zahvalio: 2 put/a
Hvaljen: 9 put/a
svaka razlika se osjeti.
kod mljevenja treba imati na umu da jednom podesena razina finoce mljevena nije povoljna u svim vremenskim uvjetima konkretno kada je veca vlaznost zraka, mlinac treba podesiti krupnije jer inace presporo curi ili nikako ne curi, kava je jako osjetljiva na vlagu u zraku... :idea:

_________________
bezzera bz99
mazzer jolly


Vrh
 Profil Pošalji privatnu poruku  
 
 Naslov: Re: razine mljevenja
PostPostano: sri 22. ruj 2010, 11:17 
Polako se budi
Polako se budi

Pridružen/a: uto 8. lip 2010, 10:58
Postovi: 29
Lokacija: Frankfurt am Main
Zahvalio: 0 put/a
Hvaljen: 2 put/a
knox je napisao/la:
vidio sam da profesionalni mlinovi imaju npr. 39 razina mljevenja

Samo mala isporavka: "profesionalni" mlinovi (u stvari svaki malo bolji) nemaju razine mljevenja nego se mogu podesavati bez rastera i bez granice ;) Sto je recimo kod espressa veoma vazno, jer su potrebe minimalne promjene u krupnoci zrna ovisno o sorti i vremenskim prilikama. To sto na svakom mlinu stoje brojevi (ponekad bez neke logike) je samo za orijentaciju ;)


Vrh
 Profil Pošalji privatnu poruku  
 
 Naslov: Re: razine mljevenja
PostPostano: pet 1. lis 2010, 18:56 
Polako se budi
Polako se budi
Avatar

Pridružen/a: ned 16. kol 2009, 18:05
Postovi: 13
Zahvalio: 0 put/a
Hvaljen: 1 put/a
Što se tiče tvog mlina (Gaggia MM), vidim da ima 9 "razina mljevenja ;) ", ali recenzije kažu da dosta neravnomjerno melje, tj. da se ne može dobiti idealna konzistencija za espresso?


Vrh
 Profil Pošalji privatnu poruku  
 
 Naslov: Re: razine mljevenja
PostPostano: sub 27. kol 2011, 13:57 
Polako se budi
Polako se budi

Pridružen/a: čet 25. kol 2011, 16:24
Postovi: 15
Zahvalio: 0 put/a
Hvaljen: 0 put/a
josip7 je napisao/la:
svaka razlika se osjeti.
kod mljevenja treba imati na umu da jednom podesena razina finoce mljevena nije povoljna u svim vremenskim uvjetima konkretno kada je veca vlaznost zraka, mlinac treba podesiti krupnije jer inace presporo curi ili nikako ne curi, kava je jako osjetljiva na vlagu u zraku... :idea:


slažem se da brzina kojom kava curi iz ručke ima veze sa vlažnošću zraka, al vlažnost zraka ne utječe baš previše na kvalitet skuhane kave. Posebno ne kad je granulacija mljevenja jednom podešena i ako je normativ doze podešen na 7,5 grama ili više. Na brzinu istjecanja kave više utječe kvaliteta zrna i vrijeme koje prođe od otvaranja paketa kave pa dok se kava ne potroši. Ako je to vrijeme duže od 36 sati kvaliteta napitka značajno pada


Vrh
 Profil Pošalji privatnu poruku  
 
 Naslov: Re: razine mljevenja
PostPostano: pon 29. kol 2011, 09:40 
Coffee freak
Coffee freak

Pridružen/a: pon 13. lip 2011, 15:22
Postovi: 431
Zahvalio: 7 put/a
Hvaljen: 20 put/a
Bez uvrede-krivo. Dužina kuhanja (ekstrakcije) najviše ovisi o gruboći mljevenja. Ostale stavke su: "težina ruke priprematelja, količina kave,(ne znači da ako je ima više bude bolja) stanju tuš sita i općenito aparata tj. temperature vode u kotliću. Ako voda nema optimalnu temperaturu kava bude curila brže ali će biti blijeđa. Brojevi, slova i sl. oznake za granulaciju su informativnog karaktera. Morate za mljevenje znati od kud ste počeli. Da nema tih oznaka kako bi ste znali kolko treba ići krupnije ili sitnije? Većina Vaših mlinaca ima paralelne noževe, a na njima ima oznaka tipa plus ili minus (minus je sitnije) ili (grossa -fine). Dakle, nitko ne osporava kvalitetu mješavine kao rezultat fine kave, nego kvaliteta zrna nema u principu dodirne točke sa brzinom protoka. Ako bude interesa objasnit ću i uticaj vlage na (ne samo brzinu curenja) kvalitet pripravka.


Vrh
 Profil Pošalji privatnu poruku  
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temuOdgovori Stranica: 1/2.   [ 13 post(ov)a ]
Stranica 1, 2  Sljedeća


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
610nm Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

HR (CRO) by hecos