filip je napisao/la:
Zanima me je li stvarno kava konzistentna za napraviti jedan dobar espresso i jesi li već uspio dobiti idealnu granulaciju? Do sada nisam ručni mlin smatrao pogodnim za espresso jer se melje neravnomjernom brzinom i snagom pa nekako mislim da se ne može dobiti idealna konzistencija kave. Koji si do sada imao mlinac i jel možeš napraviti usporedbu prema dobivenom espressu prije i sada?
Nisam stručnjak, ali mislim da neravnomjerna brzina okretanja mlina nema veze s konzistencijom, već oblik, veličina i kvaliteta noževa. Nemam puno vlastitog iskustva, ali sam čitao tone recenzija na home-baristi i coffeegeeku i kako rekoh ljudi kvalitetu uspoređuju s Compakom K10 (ima isti set noževa) koji dođe 2000EU.
Osobno prije nisam imao mlin, ali sam kupovao samo Illy mljevenu koja bi valjda po skupoći trebala biti neka kvalitetnija kava, i bila mi je jako dobra, puno bolja od npr. Lavazze (ostale komercijalne mljevene iz Konzuma bolje da i ne spominjem). Sada sam dobio neke fine friško pržene, iz Belgije (Costa Rica, Kenya, Jawa), i to je s ovim mlinom razlika nebo i zemlja prema Iliji, toliko okusa da nisam ni znao da ima u kavi, bolje nego u svakom kafiću u mom gradiću.
Još sam primijetio da nema ni malo grudanja kave zbog statičkog elektriciteta, jako se lako rasporedi i ne ostavlja toliko nereda na tušu kao Illy koji se uvijek lijepio.
Sad razmišljam o maloj pržilici jer mi je skupa poštarina svaka 2-3 tjedna, ali to je već druga tema i trenutno nisam u mogućnosti s lovom.
Kofiman je napisao/la:
Cestitam na kupovni! Vec neko vrijeme planiram kupovinu Pharosa ali mi nekako tesko zeni objasniti da uz Porlex i La Pavoni Zip trebamo jos jedan mlin.
Kad smo vec kod majke svih rucnih mlinova ja bih istaknuo
http://hg-one.com/store/Žena ti je vjerojatno u pravu, Porlex je odličan prijenosni mlin, ja ću si ga uzet za na posao kad odlučim hoću French, ili MyPressi, a uz Pavoni ZIP vjerojatno ne trebaš ništa drugo, jedino da ga prodaš. Vjerojatno nije velika razlika kvalitete grinda prema Pharosu, samo ne znam jel Zip ima konusne ili ravne noževe - vele da su konusni malo bolji za espresso a flat za French.
Nisam znao za ovaj HG-ONE, noževi izgledaju moćno i sve skupa sjajno, sigurno bolje od Pharosa, ali cijena je trostruka tako da to više nije Titan za sirotinju. Za naše prilike i Pharos je skup.