Promijeni veličinu fonta


Započni novu temuOdgovori Stranica: 1/1.   [ 4 post(ov)a ]
Autor/ica Poruka
 Naslov: Kiselo
PostPostano: pon 28. lis 2013, 16:36 
Spava
Spava

Pridružen/a: pon 28. lis 2013, 13:22
Postovi: 3
Zahvalio: 0 put/a
Hvaljen: 0 put/a
Pozdrav svima.
Čitam vas često, ali do sad nisam imao potrebu da se uključim u teme.
Imam problem...prije par mjeseci nabavio sam novi espresso aparat Rancilio Silvia V3 sa Rocky doserless mlincem.
Glavni problem je što mi espresso ispada kisel.
Inače aparat je jako osjetljiv na granulaciju. Traži nešto sitnije mljevenje. Znači, pazim na granulaciju... na 14g... na jednoličan i tamping idealnog potiska (13kg espro)... nakon što se zagrije voda u bojleru tj. nakon što se lampica ugasi (kod Silvie je obrnuto nego na npr. Gaggiji) ostavim ga 30sec da temperatura padne na idealnu (po stranim reviewima)... te zatim ide brew. Naravno, portafilter držim suhim, čistim i zagrijanim prije brew-a.
Pod tim uvjetima brew traje cca 25 sec. Čak je i pjena ok, ali je okus kiseo.
Ako ga ranije pustim (prije tih 30 sec) tada je i dalje kiselo, ali je i spaljeno.
Ako ga kasnije pustim, ništa se ne mijenja.
Ako krupnije meljem, iscuri za 15 sec, nema pjene i gubi kiselinu.

Ono malo znanja što imam, skupio sam zahvaljujući ovom forumu i netu općenito. Nemam nekog iskustva pa mi je utoliko teže.
Ima li to Silviju ili iskustva s tim aparatom? Gdje griješim? Hvala.


Vrh
 Profil Pošalji privatnu poruku  
 
 Naslov: Re: Kiselo
PostPostano: pon 28. lis 2013, 17:05 
Spava
Spava

Pridružen/a: pon 28. lis 2013, 13:22
Postovi: 3
Zahvalio: 0 put/a
Hvaljen: 0 put/a
Tu naravno ne pričam o ugodnoj, finoj i poželjnoj kiselosti.


Vrh
 Profil Pošalji privatnu poruku  
 
 Naslov: Re: Kiselo
PostPostano: pet 1. stu 2013, 13:44 
Coffee freak
Coffee freak
Avatar

Pridružen/a: pon 20. ruj 2010, 00:32
Postovi: 294
Lokacija: Zagreb
Zahvalio: 2 put/a
Hvaljen: 9 put/a
pa kvragu, sve si napisao osim koju kavu koristis? mozda je kava jednostavno smece i to je to :idea:
jos jedna ideja mi pada na pamet, da nisu u bojleru ostaci sredstva za ciscenje...
a moze bit i problem sa temperaturom, jesi izmjerio temp na izlazu

_________________
bezzera bz99
mazzer jolly


Vrh
 Profil Pošalji privatnu poruku  
 
 Naslov: Re: Kiselo
PostPostano: ned 10. stu 2013, 21:34 
Polako se budi
Polako se budi

Pridružen/a: pon 26. ožu 2012, 14:39
Postovi: 23
Zahvalio: 1 put/a
Hvaljen: 2 put/a
Ja bih prvo provjerio ako su zrna max 2-3 tjedna poslije przenja i da su przena za espresso.
Zatim ako na povrsini paka ima rupica treba usavrsiti pripremu i distribuciju jer je u pitanju channeling (oprosti ali nisam upoznat s hr izrazom).
Pokusao bih zatim povecati dozu pogotovo ako je u pitanju svijetlije przena kava. Paziti da kad se zatvori portafilter u grupu da kava ne dodiruje grupu. Cini mi se da silvija moze primiti oko 16g bez problema, opet ovisi o przenju i gustoci kave.
Mislim ako sve ovo pozitivno rjesis mora doci do poboljsanja. Silvija je vrlo zahtjevna i osjetljiva masina ali definitivno sposobna napraviti finu kavu ako je tehnika pripreme na razini.


Vrh
 Profil Pošalji privatnu poruku  
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temuOdgovori Stranica: 1/1.   [ 4 post(ov)a ]


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
610nm Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

HR (CRO) by hecos