Promijeni veličinu fonta


Započni novu temuOdgovori Stranica: 1/2.   [ 9 post(ov)a ]
Stranica 1, 2  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Sito za 2 šalice vremenski duže ili isto?
PostPostano: uto 15. svi 2012, 14:30 
Spava
Spava

Pridružen/a: uto 15. svi 2012, 14:19
Postovi: 3
Zahvalio: 0 put/a
Hvaljen: 0 put/a
kod sita za 1 osobu, odnosno za 1 šalicu, trebalo bi iscuriti 25-30 ml u vremenskom periodu od 25-30 sec, jel tako?
pitanje je da li kod sita za 2 šalice vrijedi isto ili mora curiti duplo duže (oko 50-60 sec.)? a ml je 50-60ml?


Vrh
 Profil Pošalji privatnu poruku  
 
 Naslov: Re: Sito za 2 šalice vremenski duže ili isto?
PostPostano: uto 15. svi 2012, 22:50 
Totalno kofeiniziran
Totalno kofeiniziran
Avatar

Pridružen/a: sub 14. sij 2012, 23:20
Postovi: 130
Zahvalio: 4 put/a
Hvaljen: 3 put/a
Ne, kafa u svakom slucaju treba da curi do 30 sec.

_________________
Ako si kao zrno kafe, ti svoju okolinu činiš boljom, vrijednijom, ti teškoću sebi olakšavaš tako da ona bude olakšica umjesto teškoće i problema, brige i tuge.


Vrh
 Profil Pošalji privatnu poruku  
 
 Naslov: Re: Sito za 2 šalice vremenski duže ili isto?
PostPostano: uto 22. svi 2012, 13:56 
Spava
Spava

Pridružen/a: uto 15. svi 2012, 14:19
Postovi: 3
Zahvalio: 0 put/a
Hvaljen: 0 put/a
ok, znači oko 30sec za oko 60ml

hvala!


Vrh
 Profil Pošalji privatnu poruku  
 
 Naslov: Re: Sito za 2 šalice vremenski duže ili isto?
PostPostano: pet 25. svi 2012, 19:55 
Polako se budi
Polako se budi

Pridružen/a: pon 26. ožu 2012, 14:39
Postovi: 23
Zahvalio: 1 put/a
Hvaljen: 2 put/a
Kava ne poznaje brojeve tako da ove cifre mozes koristiti samo kao nekakav orijentir. Razlicite masine i razlicita zrna ne mogu napraviti istu kavu u 30s. Isto vrijedi za razlicita sita.
Duplo sito od Gaggie i od La Marzocco Strada (ili VST sito) nemaju bas nista zajednicko na primjer. Niti je kolicina kave koju stavim ista, niti duzina curenja niti distribucija ni pritisak niti baza tampera a sve to s istim zrnom i istom masinom. Ali sve to ovisi koji ti je cilj, da li samo napraviti ok kavu koju mozes popiti u svakom boljem kaficu ili kavu koja obara s nogu.
Takoder treba imati na umu da mala vibracijska pumpa u kucnim masinama ne moze gurati istu kolicinu tekucine kao velika rotacijska pumpa u komercijalnim masinama sto dovodi do zakljucka niti duzina curenja ne mora biti identicna za dobru salicu kave.
Osobno najcesce ubodem natprosjecnu do nevjerovatnu kavu sa sitom: za jednu salicu unutar 17-25s
za dvije salice (Gaggia)25-35s
za dvije salice (Strada)35-45s uz moguce iznimke


Vrh
 Profil Pošalji privatnu poruku  
 
 Naslov: Re: Sito za 2 šalice vremenski duže ili isto?
PostPostano: sub 26. svi 2012, 09:41 
Coffee freak
Coffee freak

Pridružen/a: pon 13. lip 2011, 15:22
Postovi: 477
Zahvalio: 9 put/a
Hvaljen: 24 put/a
Kofiman Vam je lijepo objasnio da postoji velika razlika između rotaciske i vibracionalne pumpe. Stvar je u kapacitetu /min. i mogućnosti regulacije pritiska. Vibraciona pumpa daje cc 14-15 bara ,ali sa manijm kapacitetom od rotacijske pumpe koja je gabaridima puno veča.E, sad morao bih napraviti elaborat -uloženo -dobiveno u smislu uporabe za doma . Cijena ? coff22


Vrh
 Profil Pošalji privatnu poruku  
 
 Naslov: Re: Sito za 2 šalice vremenski duže ili isto?
PostPostano: uto 29. svi 2012, 12:10 
Coffee freak
Coffee freak

Pridružen/a: pon 13. lip 2011, 15:22
Postovi: 477
Zahvalio: 9 put/a
Hvaljen: 24 put/a
Stvarno mi je glupo odgovarat sam sebi . mogu Vam (mislim općenito) mogu puno toga gratis reć ,samo postavljajte suvisla i već ne odgovorena pitanja. POGLEDAJ TEME, a ne poprečki. :twisted: :grin: coff3


Vrh
 Profil Pošalji privatnu poruku  
 
 Naslov: Re: Sito za 2 šalice vremenski duže ili isto?
PostPostano: sri 30. svi 2012, 00:16 
Totalno kofeiniziran
Totalno kofeiniziran
Avatar

Pridružen/a: sub 14. sij 2012, 23:20
Postovi: 130
Zahvalio: 4 put/a
Hvaljen: 3 put/a
Naravno da ne postoji nikakvo pravilo, al je cisto orijentaciono postavljeno, da se zna, da kafa curi iza 5-te sec. i da bi najduze trebalo da curi do 30-te.

E sad, sto vise citas o kafi, sto je vise pravis, shvatas da to nema veze nikakve, al se drzis ovih ogranicenja..
Kod mene na Sanremu sa 3 grupe, jednostavno je pravilo, svaki put kad kafa curi od 5-te, ako curi do 28, dobije svijetle fleke po sebi i ukus je pravo los... Tako da se kod mene to pokazalo potpuno tacnim...

_________________
Ako si kao zrno kafe, ti svoju okolinu činiš boljom, vrijednijom, ti teškoću sebi olakšavaš tako da ona bude olakšica umjesto teškoće i problema, brige i tuge.


Vrh
 Profil Pošalji privatnu poruku  
 
 Naslov: Re: Sito za 2 šalice vremenski duže ili isto?
PostPostano: sri 30. svi 2012, 12:46 
Coffee freak
Coffee freak

Pridružen/a: pon 13. lip 2011, 15:22
Postovi: 477
Zahvalio: 9 put/a
Hvaljen: 24 put/a
Kao prvo moramo poštovati naćin na koji su "dizajneri- konstruktori" došli do rezultata koji zadovoljava većinu pržioničarskih tvrtki. U stvari svaki aparat mora biti dizajniran da iz zamišljenog pržionićarevog miksa ekstrahira njegovu optimalno zamišljenu kavu.Naravno dok isprobava "varijacije" na temu ima i svoj aparat koji naravno i nije onaj na kojem će potencijalni komitenti pripremati proizvod. (Uglavnom aparati grupom Faema E 61.) bilo u mehaničkoj ili električnoj varijanti.Zašto ? Naime Faema je uz la Cimbali počela upotrebljavati pred namakanje-(poznato iz aparata na ručku)-naravno uz dans nezaobilazno termo sifonsko grijanje grupa. U stvari kad se uključi kuhanje kave , otvori se dovod vode iz malog kotlića(za pripremu kave) direktno kroz grupu,te voda iz kotlića direktno kroz tuš sito udari na kavu stisnutu tamferom i razbije ju. Da bi to sprijećili napravili su u grupi "rezervoar" nakon koga su stavili diznu koja regulira količinu vode što je rezultat čekanja cc 5 sec da proteće kava. Znači kad stisnemo gumb za kuhanje kave istovremeno se uključe pumpa (9 bara) i elektroventil isto i na žgance-mehanička grupa. Voda iz malog kotla pod pritiskom od 9 bara uđe u grupu ,ali joj dizna ne dozvoljava da kava poteće dok se ne izjednaće pritisci u ručki i grupi-rezervaru grupe-malom kotlu. Za to vrijeme ,dok nije došla voda pod pritiskom vrši se prednamakanje, tih cc 5 sec.Ovaj (prednamakanje sustav)imaju i aparati za po doma (automatski) to je ono kad nakon mljevenja napravi pfrrr par sekundi počne kuhat. Aha ,što je prednamakanje?. To je dio pripreme espressa u kojem kojem voda "bez "pritiska namoći kavu,omekša ju i "napuhne",te se time iz tako tretirane kave izvuće maksimum tzv. esencija -estrahata. coff40


Vrh
 Profil Pošalji privatnu poruku  
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temuOdgovori Stranica: 1/2.   [ 9 post(ov)a ]
Stranica 1, 2  Sljedeća


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
610nm Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

HR (CRO) by hecos