Forum o kavi - kava.hr
http://www.kava.hr/Forum/

P: Čuvanje kave
http://www.kava.hr/Forum/viewtopic.php?f=10&t=923
Stranica: 1/1.

Autor/ica:  kekec01 [ ned 17. stu 2013, 16:28 ]
Naslov:  P: Čuvanje kave

Ako postoji slična tema ili diskusija, moja isprika.

Dakle, kupujem kavu u zrnu od 1kg. Budući da zapravo dnevno popijem vrlo malo kave kod kuće, ja jednu a supruga možda dvije, imam problem čuvanja kave tj. hlapljenja. Čuvam je u frižideru u originalnom pakiranju dobro stisnutu i zaljepljenu ali ipak očito je previše puta otvorim zbog malih količina kave pa mi gubi na okusu i mirisu i svemu. Probao sam samljeti cca 20dkg odjednom pa čuvati u staklenci koja ima onaj starinski poklopac sa gumom i metalnom "kopčom" koja se stisne prema dolje ali ista stvar. Volio bih svaki puta samljeti svježu kavu za svoj espresso i da je uvijek ista. Budući da mi ništa konstruktivno ne dolazi iz tikve nadam se da ima ovdje netko tko mi može dati savjet. Hvala unaprijed.

Autor/ica:  dabac [ čet 21. stu 2013, 14:45 ]
Naslov:  Re: P: Čuvanje kave

Nemoj čuvati kavu u frižideru! Vlaga je jedan od najvećih kavinih neprijatelja. Usto, mirisi hrane u frižideru će neminovno utjecati na zrno.
Kava se čuva na prozračnom, suhom i mračnom mjestu.

Nemoj mljeti unaprijed; samelji - ako možeš - na licu mjesta, neposredno prije spravljanja. Osobito za espresso, koji je najosjetljiviji način spravljanja kave (u smislu da svaka sitnica bitno utječe na završnu šalicu). Btw. koji mlinac/espresso aparat imaš i koju kavu koristiš?

Autor/ica:  kekec01 [ pon 25. stu 2013, 11:37 ]
Naslov:  Re: P: Čuvanje kave

Kavu sam počeo čuvati u hladnjaku zato što sam tako pročitao na pakiranju od Lavazze, ili sam nešto krivo shvatio?? Trenutno pijem Anamariju Azzuro (plavo pakiranje). Sa Lavazzom nisam bio zadovoljan. Bila mi je preblaga. A i skupa. Aparat je DeLonghi CD190 a mlinac DeLonghi KG89 koji sam prepravio da može samljeti dovoljno sitno za espresso. Znam da je to aparatura za dno kvalitete i da je moj espresso daleko od "espressa" ali ipak me veseli kad si sameljem svježu kavu i napravim napitak. Možda jednom, dok nalovim kune kupim pošteni aparat i mlinac. Do tada poslužit će i ovo što imam.

Autor/ica:  MasterŠtef [ sub 5. srp 2014, 23:25 ]
Naslov:  Re: P: Čuvanje kave

dobro je ćuvati kavu, NEOTVORENU, u zamrzivacu, jer kava cijelo vrijeme radi...malo cu sad uc dublje u tematiku, kada se kava svježe isprži ona je dosta nestabilna prvih 2 tjedna što se tiče finoće mljevenja i okusa te je potrebno mnogo strpljenj i razumijevanja kod podešavanja mlinca i gramaže, nakon dva tjedna kava se smiri i dobiva svoj stabilni okus , često mki se znalo dogoditi da otvaram svježe prženu kavu pa sam morao povečavati gramažu i mljeti ju na finije, što je ona duža stajala, polako sam vraćao gramažu i finoću na uobičajeno. uglavnom... pokušaj pronaći što manje pakiranje kave u zrnu, teneo caffe na trešnjevci, eliscaffe kod britanca ili u većim supermarketima i bit će bolje, kava je kao vino jednom kad otvoriš bocu to je to...

Stranica: 1/1. Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/